Przepis
Składniki na foremkę 22x24 cm:
25 dag masła
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
25 dag mąki pszennej
4,5 dag mąki ziemniaczanej (ok. 4 łyżki)
5 jajek
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 kg rabarbaru i trochę truskawek - 30 dag
5 łyżek cukru do posypania owoców i cynamon
Przygotowanie:
Rabarbar pokroić na kawałki, a truskawki wydłubać z szypułek, zasypać cukrem i odrobiną cynamonu.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Zmiksować masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ciągle ucierając wbijać po jednym jajku. Połączyć obie mąki i proszek do pieczenia. Przełożyć do masy i mieszać do czasu otrzymania gładkiego ciasta.
Foremkę wypełnić ciastem, na wierzchu ułożyć dowolne owoce (u mnie truskawki i rabarbar).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Smacznego,
Anulla