- Czas gotowania: 50 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
400 g mąki
100 g cukru
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
150 g masła
2 jajka
3 duże jabłka
1 cukinia
garść rodzynek
50 ml alkoholu
Przepis
Kaloryczność: niska
Koszt: do 10 zł
Przygotowanie:
Placek z jabłkami to ciasto, które można poddać modyfikacji, jeśli w kuchni znajdziesz cukinię, dynię lub marchewkę. Ja wykorzystałam zukinię oraz dodałam rodzynki i odrobinę alkoholu marcepanowego do smaku.
Zetrzeć na tarce na średnich oczkach jabłka oraz cukinię
Dodać rodzynki oraz alkohol
W misie zmieszać suche składniki z masłem i jajkami
Wyłożyć standardową tortownicę ciastem zostawiając odrobinę do przykrycia z wierzchu
Wyłożyć masę jabłkową na ciasto
Placek z jabłkami przykryć niewielką warstwą ciasta z wierzchu
Placek włożyć do piekarnika na ok. 40 min i piec w 180 stopniach (pieczenie góra/dół)
Znakomity pomysł na weekendowe popołudnie :)