- Czas gotowania: 5 min
- Czas przygotowania: 5 min
Składniki
Na porcję dla 2 osób potrzebujemy:
- 4 jajka
- 4 kromki chleba
- szczypiorek
- łyżeczkę masła
- sól i pieprz do smaku
- łopatkę do przewracania chleba
Przepis
1. Z wszystkich kromek chleba wykrawamy środek tak, aby został ok 1 cm. brzeg.
2. Na patelni rozpuszczamy masło i układamy "dziurawe" skibki chleba.
3. W puste miejsca wbijamy po 1 jajku, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy przez 5 minut.
4. Jeśli komuś nie przeszkadza nie do końca ścięte, luźne białko, może uznać kanapki za gotowe i przekładać na talerz. Ja jednak wolę, kiedy białko jest całkowicie ścięte, dlatego dodatkowo, za pomocą łopatki, sprawnym ruchem obracam chleb na drugą stronę i podsmażam przez dosłownie 3 sekundy. Po 3 sekundach gotowe kanapki przekładam na talerz.
5. Dzięki temu zabiegowi otrzymujemy ścięte białko z obu stron, zachowując jednocześnie idealnie płynne żółtko.
6. Gotowe kanapki posypujemy szczypiorkiem.
7. Wykrojony wcześniej środek chleba można podpiec w opiekaczu/tosterze lub również podsmażyć przez chwilę na patelni. Dzięki temu powstaną mini kanapki i nic się nie zmarnuje :)
SMACZNEGO! :)