Przepis
Na prawdę lubię to warzywo.Tyle można z niego wyczarować.Można nadziać pysznym mięsnym nadzieniem,zrobić placuszki,dżem…długo by tak wymieniać.Dziś skusiłam się na ciasto z dodatkiem cukinii.Wyszło pyszne,wilgotne i aromatyczne za sprawą odrobiny cynamonu i orzechów.Całość dopełnia delikatny krem.
Ciasto z cukinią
Składniki:
300 g młodej cukinii
4 jajka
150 g cukru
100 ml oliwy
100 g orzechów włoskich
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
Krem:
150 g serka kremowego
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki śmietanki kremówki
cukier waniliowy
tabliczka mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach razem ze skórką.Odciskamy z nadmiaru wody.Mąkę,proszek do pieczenia,sodę,cynamon i orzechy mieszamy razem.Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.Mieszając dodajemy po trochu oleju i połowę mieszanki z mąką.Dodajemy cukinię do ciasta i resztę mieszanki z mąką.Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto przekładamy do przygotowanej blachy.Pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180′C.Ja sprawdzałam ciasto patyczkiem.Kremówkę ubijamy dodajemy cukier i cukier waniliowy.Na końcu mieszamy z serkiem.Wierzch wystudzonego ciasta smarujemy masą.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ozdabiamy nią wierzch ciasta.
Inspiracja: Rewia smaków.