Ciasto z cukinią

Ewelina
Ciasta
20.11.2014 10:07
Ciasto z cukinią

Przepis

Na prawdę lubię to warzywo.Tyle można z niego wyczarować.Można nadziać pysznym mięsnym nadzieniem,zrobić placuszki,dżem…długo by tak wymieniać.Dziś skusiłam się na ciasto z dodatkiem cukinii.Wyszło pyszne,wilgotne i aromatyczne za sprawą odrobiny cynamonu i orzechów.Całość dopełnia delikatny krem.

Ciasto z cukinią

Składniki:

300 g młodej cukinii

4 jajka

150 g cukru

100 ml oliwy

100 g orzechów włoskich

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

Krem:

150 g serka kremowego

2 łyżki cukru pudru

4 łyżki śmietanki kremówki

cukier waniliowy

tabliczka mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach razem ze skórką.Odciskamy z nadmiaru wody.Mąkę,proszek do pieczenia,sodę,cynamon i orzechy mieszamy razem.Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.Mieszając dodajemy po trochu oleju i połowę mieszanki z mąką.Dodajemy cukinię do ciasta i resztę mieszanki z mąką.Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto przekładamy do przygotowanej blachy.Pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180′C.Ja sprawdzałam ciasto patyczkiem.Kremówkę ubijamy dodajemy cukier i cukier waniliowy.Na końcu mieszamy z serkiem.Wierzch wystudzonego ciasta smarujemy masą.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ozdabiamy nią wierzch ciasta.

Inspiracja: Rewia smaków.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną