Przepis
Składniki:
6 dużych jabłek
1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szkl orzechy włoskie + 1/4 rodzynki)
3 całe jajka
2 szkl mąki
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 płatka łyżeczka proszku do pieczenia
1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta cynamonu
Polewa:
100g płatków migdałów
1 puszka kajmaku (wykorzystałam połowę)
Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Rodzynki chwile moczymy, odciskamy z wody. W misce mieszamy jabłka, bakalie, cukier i cynamon. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie do jabłek z bakaliami dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste, i to jest prawidłowe.
Pieczemy w temp 180st ok 40 minut.
Po wystudzeniu polewamy kajmakiem i posypujemy płatkami migdałów (moja wersja), polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem :)