Makowiec z jabłkami

Ewelina
Ciasta
03.12.2014 13:11
Makowiec z jabłkami

Przepis

puszka gotowej masy makowej z bakaliami 850 g

10 dag masła

5 jajek

80 dag jabłek - po obraniu

8 łyżek grysiku

łyżeczka proszku do pieczenia

20 dag drobnego cukru

20 sztuk herbatników

polewa czekoladowa

marcepan lub mielone migdały

Z jajek oddzielam białka od żółtek, żółtka ucieram z cukrem i masłem, następnie dodaję masę makową i proszek do pieczenia, całość miksuję dosypując grysik i cukier.

Jabłka myję , obieram ze skórki i wyciągam gniazda nasienne. Następnie trę na tarce o grubych oczkach. Utarte dodaję do ciasta, mieszam.

Białka ubijam na sztywno, i mieszam delikatnie z masą makową.

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam na niej herbatniki. Wylewam na nie masę.

Wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C i piekę około 50 minut.

Po ostudzeniu można polać polewą i udekorować migdałami, lub startym marcepanem.