Przepis
puszka gotowej masy makowej z bakaliami 850 g
10 dag masła
5 jajek
80 dag jabłek - po obraniu
8 łyżek grysiku
łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag drobnego cukru
20 sztuk herbatników
polewa czekoladowa
marcepan lub mielone migdały
Z jajek oddzielam białka od żółtek, żółtka ucieram z cukrem i masłem, następnie dodaję masę makową i proszek do pieczenia, całość miksuję dosypując grysik i cukier.
Jabłka myję , obieram ze skórki i wyciągam gniazda nasienne. Następnie trę na tarce o grubych oczkach. Utarte dodaję do ciasta, mieszam.
Białka ubijam na sztywno, i mieszam delikatnie z masą makową.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam na niej herbatniki. Wylewam na nie masę.
Wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C i piekę około 50 minut.
Po ostudzeniu można polać polewą i udekorować migdałami, lub startym marcepanem.