Przepis
Ciasto jest dość zwarte i wilgotne, mocno cynamonowe i z dużą ilością jabłek. Smakuje wspaniale świeże, ale też równie dobrze na drugi, a nawet trzeci dzień (o ile dotrwa ;). Co najlepsze jego przygotowanie zajmie Wam niecałe 10 minut, a potem już tylko trzeba poczekać, aż się upiecze.
Polecam :)
* przepis z „1000 recipes. Baking” wydawnictwa Igloobooks
Składniki na keksówkę o wymiarach około 11 x 27cm:
300g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
250g miękkiego niesolonego masła
250g jasnego brązowego cukru (light brown sugar)
5 dużych jaj
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (możecie pominąć)
2 – 3 duże jabłka
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon przesiej do misy miksera. Dodaj miękkie masło, jajka i ekstrakt. Miksuj na średnich obrotach miksera, aż masa będzie jednolita i dobrze napowietrzona (około 4 – 5 minut)*.
Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką.
Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w ósemki lub niedużą kostkę. Tak przygotowane kawałki owoców poukładaj na cieście. Możesz je przedtem oprószyć delikatnie mąką, jeżeli chcesz mieć pewność, że nie opadną.
Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostaw na chwilę w formie, po czym wyjmij i wystudź na kratce.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Smacznego :)