Przepis
Za oknem leje deszcz, jest taka typowa jesienna słota, ale u mnie słonecznie w kuchni za sprawą żółtego koloru. Cukinia w tym roku bardzo obrodziła, mama zebrała ostatnie sztuki i mam jej teraz spory zapas w domu. Bardzo lubię to warzywo, jem je dość często jak jest na nie sezon. Wyszła pyszna, tym razem nadziana ryżem.
Zachęcam do zrobienia :-)
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 250 g filetu z kurczaka
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka bazylii i majeranku
- 1 łyżka marchewki suszonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 5 małych cukiń
- 100 - 150 g sera żółtego
- 2 woreczki ryżu basmati z dzikim
Wykonanie:
Cukinie myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na pół i wydrążamy środk, podgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. W tym czasie pieczarki ścieramy na tarce i chwilkę podsmażamy na patelni. Filet drobno kroimy, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i dusimy do miękkości na łyżce oleju. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Do miski wrzucamy ryż, mięso, pomidorki, bazylię i majeranek, czosnek i marchewkę. Dodajemy pieczarki i mieszamy.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy cukinie, nakładamy do środka farsz z ryżu i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut, grzanie góra-dół.
Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym, ketchupem lub surówką.
Smacznego :-)