Składniki
Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy kus-kus (ugotowanej)
- 2 sztuki cukini
- 150 gram dowolnej wędliny
- 1 sztuka czerwonej papryki
- 100 gram sera żółtego ( startego)
- puszka kukurydzy konserwowej
- pęczek koperku
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Przepis
Kaszę kus-kus należy wsypać do garnka a nastepnie zalać wrzącą i osoloną wodą.
Kasza jest gotowa do spożycia po około 5 minutach.
Cukinie wydrążamy i solimy każdą łódeczkę. Odstawiamy na 15-20 minut,a następnie
pieczemy w piekarniku około 10 minut w 200 stopniach.
Wędlinę, paprykę oraz koperek kroimy, ściaramy ser żołty.
Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko dodajemy do kaszy zaś białko ubijamy na sztywno.
Przygotowujemy nas farsz. Rozpoczynamy od kaszy kus kus z żółtkiem. Do tego dodajemy
wczesniej pokrojone składniki czyli papryka,wędlina,ser żółty oraz koperek.
Dodajemy ubie białko a nastepnie dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie i pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
Pod koniec pieczenia wierzch farszu można posypać żółtym serem.
Smacznego