Przepis
Składniki:
5 okrągłych cukinii
500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
opakowanie przecieru pomidorowego
1 czerwona cebula średniej wielkości
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
4 ząbki czosnku
5 małych garści startego żółtego sera
zioła prowansalskie (najlepiej świeże)
łyżka tłuszczu do smażenia
pieprz i sól
Papryki umyć, oczyścić z nasion i drobno posiekać, cebulę obrać i również posiekać. Rozgrzać na patelni tłuszcz i wrzucić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, szybko przesmażyć, dodać cebulę i papryki, smażyć. Potem dodać mięso, mieszać, by nie stało się jednolitą masą, po około 5-10 minutach zalać przecierem pomidorowym. Dodać sól, pieprz i najlepiej świeże zioła prowansalskie. Trzymać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż do zredukowania.
Usunąć środek cukinii, delikatnie nasmarować ją tłuszczem, np oliwą z oliwek i posolić.
Do środka warzywa nałożyć farsz i pokryć startym żółtym serem. Układać w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać w 170 stopniach około 30 minut, pod koniec zwiększyć temperaturę do 200 stopni.