Cukinia faszerowana mięsem z indyka i kaszą jaglaną

Małgorzata
Obiad
24.04.2016 22:09
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i kaszą jaglaną

Składniki

400 g mielonego mięsa z indyka

4 średniej wielkości cukinie

100 g kaszy jaglanej

85 ml wody

1 cebula średniej wielkości

3 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

4 czubate łyżki rodzynek

2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego

1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1/2 pęczka natki pietruszki

2 łyżki oleju

pieprz biały

sól

Sos:

2 łyżki koncentratu

150 ml wody

1/2 łyżeczki cukru

sól

pieprz czarny

Dodatkowo:

50 g sera feta

Przepis

Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy ze środka cukinii miąższ. W ten sposób otrzymamy zgrabne łódeczki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki a papryczkę chili drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy całość jeszcze przez około pół minuty. Do cebuli dodajemy mięso, dokładnie mieszamy i smażymy na dużym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, rodzynki, chili i wszystkie przyprawy. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 5-10 minut, sos powinien być gęsty.

Kaszę wsypujemy do garnka, dodajemy 2/3 szklanki wody, szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Do mięsa dodajemy ugotowaną kaszę, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy obficie cukinie i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy wodę tak, aby dno naczynia było przykryte. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20-25 minut. Gotowe cukinie przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki.

Sos:

Do patelni po przygotowaniu sosu dodajemy 2 łyżki koncentratu, wodę i przyprawy. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy go około 5-10 minut. Piana powinna zniknąć z sosu, co oznacza, że pomidory są ugotowane. Sos powinien być delikatnie słodki.