Składniki
Składniki:
200 g mąki pszennej razowej
175 g delikatnego ciemnobrązowego cukru
225 g marchewki
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
dwie szczypty mielonych goździków
150 ml oleju słonecznikowego
2 średnie jajka
110 g rodzynek
50 g wiórków kokosowych
50 g mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka z 1 pomarańczy
Syrop:
75 g brązowego cukru
sok z 1/2 dużej pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
Przepis
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cynamon, kardamon, imbir, goździki oraz otręby, które pozostały na sicie po przesianiu mąki. Mieszamy i odstawiamy na bok. Pomarańcz sparzamy wrzątkiem, osuszamy ręcznikiem papierowym i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Do miski dodajemy olej, cukier, skórkę z pomarańczy i miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku i ucieramy do momentu, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy mąkę, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy i marchew startą na tarce o małych oczkach. Całość mieszamy najlepiej szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki keksowej o długości 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150’C i pieczemy około 1 godziny i 20 minut.
Syrop:
W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki do momentu, aż cukier się rozpuści.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie. Nakłuwamy patyczkiem i w powstałe dziurki wlewamy syrop. Ciasto zostawiamy tak chwilę, aby wchłonęło syrop. Następnie przekładamy na kratkę, zdejmujemy papier i studzimy.
Moje rady:
Syrop po wystudzeniu zaczyna gęstnieć, więc należy go wylać zanim zgęstnieje.