Ciemne ciasto marchewkowe z syropem cytrusowym

Małgorzata
Ciasta
04.10.2015 18:32
Ciemne ciasto marchewkowe z syropem cytrusowym

Składniki

Składniki:

200 g mąki pszennej razowej

175 g delikatnego ciemnobrązowego cukru

225 g marchewki

1 płaska łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

dwie szczypty mielonych goździków

150 ml oleju słonecznikowego

2 średnie jajka

110 g rodzynek

50 g wiórków kokosowych

50 g mielonych orzechów włoskich

1 łyżeczka sody oczyszczonej

skórka z 1 pomarańczy

Syrop:

75 g brązowego cukru

sok z 1/2 dużej pomarańczy

1 łyżka soku z cytryny

Przepis

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cynamon, kardamon, imbir, goździki oraz otręby, które pozostały na sicie po przesianiu mąki. Mieszamy i odstawiamy na bok. Pomarańcz sparzamy wrzątkiem, osuszamy ręcznikiem papierowym i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Do miski dodajemy olej, cukier, skórkę z pomarańczy i miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku i ucieramy do momentu, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy mąkę, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy i marchew startą na tarce o małych oczkach. Całość mieszamy najlepiej szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki keksowej o długości 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150’C i pieczemy około 1 godziny i 20 minut.

Syrop:

W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki do momentu, aż cukier się rozpuści.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie. Nakłuwamy patyczkiem i w powstałe dziurki wlewamy syrop. Ciasto zostawiamy tak chwilę, aby wchłonęło syrop. Następnie przekładamy na kratkę, zdejmujemy papier i studzimy.

Moje rady:

Syrop po wystudzeniu zaczyna gęstnieć, więc należy go wylać zanim zgęstnieje.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną