Koniecznie upieczcie, nie będziecie żałować, daję głowę :-). Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem 140 minut na 12 sztuk Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g drożdży 125 ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli Nadzienie: 2 średnie jabłka 1 czubata łyżka cynamonu 1 czubata łyżka cukru 30 g masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier trzcinowy do posypania ciasta Wykonanie: Formę na muffiny wykładamy papierem do pieczenia lub papilotkami i układamy w nich bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Dziś wspólnie z innymi blogerami zapraszam na smakowity wpis pod tytułem drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 28 x 32 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem cynamonem, na wierzchu rozkładamy jabłka, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Szykujemy nadzienie: jabłka ścieramy na grubej tarce, lekko odciskamy sok i posypujemy mąką ziemniaczaną, mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.