Leśny gulasz z jelenia

Dagmara
Obiad
04.10.2015 14:48
Leśny gulasz z jelenia

Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oleju 800 g mięsa z jelenia na gulasz (do kupienia m.in. w Biedronce, Tesco) 1 cebula, posiekana z grubsza 2 ząbki czosnku, zgniecione nożem 20 g suszonych borowików 300 ml letniej wody 200 ml czerwonego wytrawnego wina 13 owoców jałowca, zgniecionych 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 3 łodygi świeżego tymianku + kilka do przybrania 1 łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku Do podania: pyzy lub kluski śląskie ogórek kiszony lub buraczki CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Borowiki zalewamy 300 ml letniej wody i odstawiamy na 15 minut - to tym czasie grzyby dokładnie odsączamy, a wodę z ich namaczania pozostawiamy na później. Mięso z jelenia jest dość specyficzne w smaku i raczej nie podobne do niczego, co jadamy na co dzień, ale naprawdę baardzo smaczne i warte wypróbowania (a do tego bardzo zdrowe!). Gotujemy kilka minut, po czym wlewamy wodę z moczenia grzybów, dorzucamy owoce jałowca, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, rozmaryn i łodygi tymianku. Dziś przedstawiam iście leśny gulasz z jelenia z dodatkiem borowików i owoców jałowca. Ja swojego jelenia podałam z pyzami ziemniaczanymi i ogórkiem kiszonym, ale równie dobrze sprawdzą się kluski śląskie i buraczki zasmażane.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/10/lesny-gulasz-z-jelenia.html