tureckie chlebki pide z indykiem, paprykową pastą i serem typu greckiego

Jacek
Przekąski
30.09.2015 13:42
tureckie chlebki pide z indykiem, paprykową pastą i serem typu greckiego

Składniki

- 3 szklanki mąki pszennej

- 10g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka soli

- 1 szklanka mleka

- 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody

- 2 łyżki jogurtu naturalnego

- 3 łyżki oleju roślinnego

- 300g mięsa mielonego z indyka

- 1 cebula

- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

- 1 łyżeczka pasty paprykowej

- nać pietruszki

- sól i pieprz

- 1/2 łyżeczki kuminu

- 1/2 łyżeczki ostrej papryki

- rukola, kolendra

- czarnuszka

- ser typu greckiego

Przepis

- drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut by zaczęły wytwarzać gaz

- mąkę mieszamy z drożdżami, resztą ciepłego mleka, solą, jogurtem i olejem, a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut

- jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy do niego nieco letniej wody - powinno być miękkie

- wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia i zajmujemy się farszem

- do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę i nać pietruszki oraz koncentrat pomidorowy (lub zredukowane istotnie na patelni pół pomidora bez skóry), a także pastę paprykową (możemy 1/5 czerwonej papryki pokroić bardzo drobno i usmażyć na patelni)

- dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę oraz starty w moździerzu kumin

- całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w misce do lodówki by aromaty przeszły

- gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je i dzielimy na fragmenty wielkości mandarynki

- z ciasta formujemy łódeczki (grubsze boki i cienkie dno) i nakładamy łyżeczką farsz (ma być surowy) - ilość wedle uznania - 0,4-0,8cm grubości

- chlebki układamy na papierze do pieczenia na blasze i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 250 stopni

- pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch dodajemy nieco pokruszonego sera typu greckiego

- chlebki podajemy ciepłe, posypujemy nieco czarnuszką i możemy podać do nich rukolę i/lub oprószyć posiekaną kolendrą

- idealnie pasuje do nich schłodzone białe wytrawne wino