Pidamidki serowo-ziołowe z pistacjami

Ewelina
Przekąski
08.06.2015 14:28
Pidamidki serowo-ziołowe z pistacjami

Składniki

200 g sera sałatkowego Arla Apetina classic

1 łyżka gęstego jogurtu greckiego

1 łyżka posiekanej mięty

opcjonalnie posiekana natka pietruszki, szczypiorku i tymianku

pieprz i sok z cytryny do smaku

10 dkg pistacji, drobno zmielonych

garść sałaty, listków botwinki

owoce granatu do posypania

Przepis

1 mały buraczek

1 szklanka wody

1 łyżeczka żelatyny

sól do smaku

Buraczek gotujemy w wodzie do miękkości, aż ładnie zabarwi płyn. Wywar odcedzamy ( jest już zredukowany ) dodajemy żelatynę, sól, mieszamy i odkładamy do stężenia.

Twarożek rozdrabniamy w miseczce, dodajemy jogurt, zioła i przyprawy, starannie mieszamy.

Z twarogu formujemy mniej więcej 4-centymetrowe krążki, następnie obtaczamy je w pistacjach.

Na talerz układamy porcję sałaty, na to po krążku twarożku, na każdy krążek nakładamy galaretkę buraczkową i przykrywamy drugim krążkiem twarożku. Wierzch ozdabiamy odrobiną galaretki, owocem granatu i listkami botwinki. Piramidki podajemy z pieczywem, smacznego.