Składniki
200 g sera sałatkowego Arla Apetina classic
1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
1 łyżka posiekanej mięty
opcjonalnie posiekana natka pietruszki, szczypiorku i tymianku
pieprz i sok z cytryny do smaku
10 dkg pistacji, drobno zmielonych
garść sałaty, listków botwinki
owoce granatu do posypania
Przepis
1 mały buraczek
1 szklanka wody
1 łyżeczka żelatyny
sól do smaku
Buraczek gotujemy w wodzie do miękkości, aż ładnie zabarwi płyn. Wywar odcedzamy ( jest już zredukowany ) dodajemy żelatynę, sól, mieszamy i odkładamy do stężenia.
Twarożek rozdrabniamy w miseczce, dodajemy jogurt, zioła i przyprawy, starannie mieszamy.
Z twarogu formujemy mniej więcej 4-centymetrowe krążki, następnie obtaczamy je w pistacjach.
Na talerz układamy porcję sałaty, na to po krążku twarożku, na każdy krążek nakładamy galaretkę buraczkową i przykrywamy drugim krążkiem twarożku. Wierzch ozdabiamy odrobiną galaretki, owocem granatu i listkami botwinki. Piramidki podajemy z pieczywem, smacznego.