Cukinie nadziewane mięsem mielonym

Bez Cebuli
Obiad
24.09.2015 13:08
Cukinie nadziewane mięsem mielonym
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Do przygotowania będziemy potrzebować

- 3 średniej wielkości cukinie

- 500 gram mięsa mielonego

- 1 puszkę krojonych pomidorów

- 3 ząbki czosnku

- sól i pieprz do smaku

- 2 łyżeczki słodkiej papryki

- 1 łyżeczkę ostrej papryki

- 1 łyżeczkę oregano

- 1 dużą kulkę mozzarelli

- olej do smażenia

Przepis

1. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół i drążymy środek, tak aby z cukinii powstały łódeczki na które nałożymy farsz (wydrążony miąższ odkładamy na bok, będziemy go jeszcze wykorzystywać).

2. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (ok. 1 minutę), po czym dodajemy mięso mielone. Smażymy przez kolejne 10 minut.

3. Po 10 minutach dodajemy miąższ z cukinii, i podsmażamy kolejne 5-10 minut.

4. Następnie dodajemy pomidory z puszki i pod przykryciem dusimy 30 minut. W międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz słodką i ostrą papryką.

5. Po upływie 30 minut gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.

6. Kiedy farsz mamy już lekko ostudzony przekładamy łyżeczką do wydrążonych cukinii. Na wierzchu układami cienkie plasterki mozzarelli i ponownie posypujemy szczyptą oregano.

7. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40 minut.

SMACZNEGO! :)