Pierożki serowe z jabłkami

Krzysztof
Ciasta
26.10.2014 8:05
Pierożki serowe z jabłkami

Przepis

Składniki:

1,25 szklanki mąki

250 g margaryny

250 g twarogu

750 g jabłek

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Twaróg zmiel przez maszynkę, na stolnicy mąkę posiekaj z margaryną i dodaj twaróg -wymieszaj, konsystencja ciasta jest bardzo lepka i taka ma być! Jest to ciasto pół francuskie i jeżeli dodacie więcej maki będzie twarde.

Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój na ósemki.

Używaj mąki do podsypania stolnicy przez wałkowaniem, ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wykrawaj okrągłą foremką bądź szklanką krążki. Cząstki jabłek układaj grubszym bokiem na zewnątrz na połowie krążka i przykryj drugą połową, lekko dociśnij.

Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C ok 20 minut, aż pierożki się zarumienią. Jak pierożki wystygną posyp cukrem pudrem :D