Drożdżowe pierożki z dżemem

Ewelina
Desery
14.05.2015 6:48
Drożdżowe pierożki z dżemem
  • Czas gotowania: 20 min

Składniki

- 60 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 1/4 l kwaśnej śmietany

- 3 szklanki mąki pszennej (użyłam od Kłos-Pol)

- 250 g zimnego masła

- cukier waniliowy

- jajko do posmarowania rogalików

- cukier brązowy do posypania

- dżem malinowy

Przepis

Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/3 szklanki śmietany i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, szczyptę soli i pokroić masło. Siekać nożem tak długo, aż powstanie kruszonka. Uformować z mąki i masła kopczyk, zrobić wgłębienie i wlać rozczyn z drożdży oraz resztę śmietany. Następnie szybko zagnieść ciasto i schować na całą noc do lodówki (zawinąć w folię). Ciastowyciągnąć z lodówki i wyrobić, podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na placek i szklanką wykrawać koła. Z resztek ciasta ponownie zagnieść i rozwałkować, wykrawać koła. Na każdej części położyć łyżeczkę dżemu i zamknąć na pół jak pierożki i docisnąć brzegi widelczykiem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut, aż się zarumieniną. Studzić na kratce.