Bananowe racuchy na maślance i sodzie

Paulina
Dania mączne
14.09.2015 21:30
Bananowe racuchy na maślance i sodzie
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Składniki na około 20 dużych placuszków

mąka pszenna 2 szklanki kopiaste

maślanka 1 i 1/2 szklanki

cukier 2 łyżki

jajko 1

soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka

szczypta soli

banan 1

cukier puder do oprószenia

oliwa do smażenia

Przepis

Przygotowanie:

Mąkę mieszam z sodą, solą i cukrem. Jajko rozkłócone mieszam z maślanką. Wszystkie składniki mieszam do połączenia składników. Banana obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do ciasta. Na rozgrzanej oliwie smażę racuchy z obu stron, na złoty kolor. Racuszki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub bibule. Posypuję cukrem pudrem, podaję na ciepło z ulubionym dżemem lub powidłami.