Przepis
Racuszki z jabłkiem i bananem
Racuszki z jabłkiem i bananem, usmażone na zsiadłym mleku, podane z płynnym lipowym miodem i wiórkami kokosowymi, to kolacyjny kaprys mojego męża :)
Składniki:
opakowanie 370 g zsiadłego mleka
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka octu spirytusowego
2 szklanki mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 banan
1 duże twarde jabłko
olej do smażenia
DO PODANIA:
płynny miód – u mnie lipowy
wiórki kokosowe
Wykonanie:
Do miski wlałam zsiadłe mleko, dodałam żółtka oddzielone od białek, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i ocet. Roztrzepałam. Dosypałam przesianą przez sitko mąkę i wymieszałam łyżką na w miarę jednolite ciasto.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyłam z ciastem.
Owoce opłukałam, osuszyłam i obrałam ze skórki. Banana pokroiłam w plasterki, a jabłko, po usunięciu gniazdek nasiennych, w kosteczkę. Dodałam do ciasta i wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam olej, łyżką nakładałam ciasto i na wolnym ogniu smażyłam na rumiano z obu stron.
Bezpośrednio z patelni przekładałam na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe racuchy ułożyłam na talerzach, polałam płynnym miodem i posypałam wiórkami kokosowymi.