Racuszki z jabłkiem i bananem

Ewelina
29.09.2014 21:12
Racuszki z jabłkiem i bananem

Przepis

Racuszki z jabłkiem i bananem

Racuszki z jabłkiem i bananem, usmażone na zsiadłym mleku, podane z płynnym lipowym miodem i wiórkami kokosowymi, to kolacyjny kaprys mojego męża :)

Składniki:

opakowanie 370 g zsiadłego mleka

2 jajka

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cukru wanilinowego

1 łyżeczka octu spirytusowego

2 szklanki mąki pszennej tortowej

szczypta soli

1 banan

1 duże twarde jabłko

olej do smażenia

DO PODANIA:

płynny miód – u mnie lipowy

wiórki kokosowe

Wykonanie:

Do miski wlałam zsiadłe mleko, dodałam żółtka oddzielone od białek, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i ocet. Roztrzepałam. Dosypałam przesianą przez sitko mąkę i wymieszałam łyżką na w miarę jednolite ciasto.

Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyłam z ciastem.

Owoce opłukałam, osuszyłam i obrałam ze skórki. Banana pokroiłam w plasterki, a jabłko, po usunięciu gniazdek nasiennych, w kosteczkę. Dodałam do ciasta i wymieszałam.

Na patelni rozgrzałam olej, łyżką nakładałam ciasto i na wolnym ogniu smażyłam na rumiano z obu stron.

Bezpośrednio z patelni przekładałam na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Jeszcze ciepłe racuchy ułożyłam na talerzach, polałam płynnym miodem i posypałam wiórkami kokosowymi.