Składniki
Składniki
białka z 4 jaj 140 g
cukier kryształ 1 szklanka około 200-240 g
sok z cytryny 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Krem śmietankowy z mascarpone i owocami
śmietana – 30-36 % 330 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
kakao do oprószenia
świeże truskawki 5 sztuk, borówki 50 g
Przepis
Przygotowanie:
Białka w temperaturze pokojowej umieszczam w misie ( szklana bądź metalowa ) robota kuchennego, ubiłam na sztywno na najwyższych obrotach. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodaję partiami cukier najlepiej po łyżce stale miksując, aż do jego rozpuszczenia. Sok z cytryny dodaję na początku miksowania białek z cukrem. Mąkę ziemniaczaną dodaję na sam koniec, mieszam na najniższych obrotach miksera. Czas ubijania bezy to 5-8 minut, w zależności od posiadanego miksera. Masa powinna być gęsta i lśniąca, a mieszana powinna zachowywać swój kształt. Wówczas masę bezową, przekładam na papier do pieczenia tworząc dwa krążki na torcik. Czas suszenia, należy dopasować do wielkości bezy i posiadanego piekarnika. Moje blaty suszyły się w czasie do 2 godzin, w temperaturze 90-100°C z z uchylonymi drzwiczkami. Tym razem bezowe krążki suszyły się w innym piekarniku bez termoobiegu, efekt końcowy równie wspaniały jak suszone z funkcją termoobiegu.
Misę w której ubijam śmietanę chłodzę w zamrażarce 15 minut ( wskazane w upalne dni ). Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na najwyższych obrotach miksera, kontrolując konsystencję. Serek mascarpone mieszam z bitą śmietaną 2-3 łyżki, następnie miksuję z pozostałą śmietaną, na koniec dodaję cukier puder i sok z cytryny. Krem wykładam na wystudzoną bezę, owoce kroję na mniejsze kawałki wykładam na śmietanie. Przekładam drugim krążkiem bezowym, powtarzając czynność z kremem i owocami. Oprószam gorzkim kakao. Deser przechowuję w lodówce.