Bezglutenowe muffiny z powidłami śliwkowymi

Paulina
Ciasta
14.09.2015 21:23
Bezglutenowe muffiny z powidłami śliwkowymi
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Składniki na 12 muffin

mąka ryżowa 1/2 szklanki

mąka kukurydziana 1/2 szklanki

cukier 1/2 szklanki

jajka 3

proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki ( produkt bezglutenowy)

kakao Ivoria 3 łyżeczki ( produkt bezglutenowy )

olej 1/3 szklanki

powidła śliwkowe 4 łyżeczki

cukier puder do posypania

Przepis

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewam do 200 °C z funkcją termoobiegu, formę na muffiny wypełniam papilotkami.

Jajka ubijam z cukrem, na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę. Kolejno dodaję obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Cały czas miksując, cienką strużką wlewam olej, na końcu dodaję powidła i miksuje do połączenia składników.

Ciasto przelewam do papilotek do 2/3 wysokości. Pieką się w temperaturze 200 °C w czasie 15-20 minut ( do suchego patyczka, należy pilnować aby się nie przypalił, wtedy stwardnieją z wierzchu. Moje muffiny były gotowe w 15 minut).

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną