- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki na 12 muffin
mąka ryżowa 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajka 3
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki ( produkt bezglutenowy)
kakao Ivoria 3 łyżeczki ( produkt bezglutenowy )
olej 1/3 szklanki
powidła śliwkowe 4 łyżeczki
cukier puder do posypania
Przepis
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewam do 200 °C z funkcją termoobiegu, formę na muffiny wypełniam papilotkami.
Jajka ubijam z cukrem, na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę. Kolejno dodaję obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Cały czas miksując, cienką strużką wlewam olej, na końcu dodaję powidła i miksuje do połączenia składników.
Ciasto przelewam do papilotek do 2/3 wysokości. Pieką się w temperaturze 200 °C w czasie 15-20 minut ( do suchego patyczka, należy pilnować aby się nie przypalił, wtedy stwardnieją z wierzchu. Moje muffiny były gotowe w 15 minut).