Racuchy drożdżowe z bananami

Monika
Desery
16.08.2015 14:59
Racuchy drożdżowe z bananami
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mleka

jajko

banan duży

30 g drożdży

łyżka cukru kryształ

łyżeczka cukru waniliowego

cukier puder

szczypta soli

1/3 łyżeczki cynamonu

olej do smażenia

Przepis

Drożdże rozpuścić w letnim mleku.Dodać łyżkę mąki i cukier kryształ. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut.

Następnie, do zaczynu dodać pozostałą część mąki, cukier waniliowy, jajko, sól i cynamon.

Banana pokroić w kostkę i dodać do ciasta, i odstawić ponownie na kilka minut by lekko napuchło.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe placuszki.

Nadmiar tłuszczu dobrze jest odsączyć odkładając placuszki na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem.

Myślę, że spokojnie można próbować ten przepis również z innymi owocami. Jak zrobię to się tutaj pochwalę :)

Smacznego!!!