- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
jajko
banan duży
30 g drożdży
łyżka cukru kryształ
łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder
szczypta soli
1/3 łyżeczki cynamonu
olej do smażenia
Przepis
Drożdże rozpuścić w letnim mleku.Dodać łyżkę mąki i cukier kryształ. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut.
Następnie, do zaczynu dodać pozostałą część mąki, cukier waniliowy, jajko, sól i cynamon.
Banana pokroić w kostkę i dodać do ciasta, i odstawić ponownie na kilka minut by lekko napuchło.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe placuszki.
Nadmiar tłuszczu dobrze jest odsączyć odkładając placuszki na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem.
Myślę, że spokojnie można próbować ten przepis również z innymi owocami. Jak zrobię to się tutaj pochwalę :)
Smacznego!!!