Składniki
pęczek botwinki
łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
litr wody
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku
3 ogórki gruntowe
pęczek rzodkiewki
cebula
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
Przepis
Botwinkę myjemy pod zimną wodą, liście siekamy, małe buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gotujemy do momentu aż buraki będą miękkie (około 15 minut). Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i cukier oraz pieprz, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Obieramy ogórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, kroimy drobno rzodkiewkę i siekamy cebulę. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy ostudzony wywar z botwinki*, jogurt naturalny i posiekany koperek i szczypiorek. Schładzamy całość w lodówce. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.