Chłodnik z botwinki

Ewelina
Zupy
13.09.2015 11:49
Chłodnik z botwinki

Składniki

pęczek botwinki

łyżeczka cukru

2 łyżki soku z cytryny

litr wody

płaska łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu

2 ząbki czosnku

3 ogórki gruntowe

pęczek rzodkiewki

cebula

pęczek koperku

pęczek szczypiorku

Przepis

Botwinkę myjemy pod zimną wodą, liście siekamy, małe buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gotujemy do momentu aż buraki będą miękkie (około 15 minut). Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i cukier oraz pieprz, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Obieramy ogórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, kroimy drobno rzodkiewkę i siekamy cebulę. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy ostudzony wywar z botwinki*, jogurt naturalny i posiekany koperek i szczypiorek. Schładzamy całość w lodówce. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.