Chłodnik z botwinki

Krzysztof
Zupy
23.05.2014 7:48
Chłodnik z botwinki

Przepis

Składniki:

1 pęczek botwinki z buraczkami (najlepiej żeby były dość duże)

1/2 pęczka rzodkiewki

1/2 pęczka koperku

1/2 pęczka szczypiorku

400 g jogurtu greckiego

400 g kefiru

1 średni ogórek

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, cukier

Botwinkę umyć. Buraczki obrać. Gałązki drobno poszatkować. Całość zalać wodą (tyle żeby tylko zakryć całość wodą). Dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Gotować ok. 20 minut do miękkości.

Całość przecedzić i wywar odstawić do ostudzenia.

Buraczki pokroić w kostkę.

Kefir wymieszać z jogurtem.

Rzodkiewkę pokroić w półplasterki. Ogórka obrać i pokroić w kostkę.

Szczypiorek i koperek posiekać.

Wszystko razem wymieszać.

Gdy wywar będzie zimny zalać nim mieszankę jogurtową. Wcisnąć dwa ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

Schłodzić w lodówce przed podaniem, najlepiej 3-4 godziny.

Smacznego!