- Czas gotowania: 19 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki:
1 kg brokuła
2 średnie marchewki
1 średnia cebula
Zalewa:
2 litry wody
1,5 szklanki octu 6%
100 g cukru
2 łyżki soli
4 listki laurowe
1 łyżka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka pieprzu kolorowego
2 łyżki białej gorczycy
Przepis
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki. Brokuły dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy brokuły i gotujemy około 2 minut. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy i przelewamy zimna wodą. Do gotującej się wody po brokułach wrzucamy marchew i gotujemy około 5-6 minut. Marchew powinna być chrupka.
Zalewa:
Wszystkie składniki zalewamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut.
Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Na dno słoików wkładamy kilka talarków cebuli, następnie układamy na przemian brokuły, marchewkę i cebulę. Warzywa lekko dociskamy. Zalewamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy każdy słoik. Pasteryzujemy około 15-20 minut