Marynowane brokuły

Małgorzata
Przetwory
12.09.2015 14:22
Marynowane brokuły
  • Czas gotowania: 19 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki:

1 kg brokuła

2 średnie marchewki

1 średnia cebula

Zalewa:

2 litry wody

1,5 szklanki octu 6%

100 g cukru

2 łyżki soli

4 listki laurowe

1 łyżka ziaren ziela angielskiego

1 łyżka pieprzu kolorowego

2 łyżki białej gorczycy

Przepis

Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki. Brokuły dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy brokuły i gotujemy około 2 minut. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy i przelewamy zimna wodą. Do gotującej się wody po brokułach wrzucamy marchew i gotujemy około 5-6 minut. Marchew powinna być chrupka.

Zalewa:

Wszystkie składniki zalewamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut.

Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Na dno słoików wkładamy kilka talarków cebuli, następnie układamy na przemian brokuły, marchewkę i cebulę. Warzywa lekko dociskamy. Zalewamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy każdy słoik. Pasteryzujemy około 15-20 minut