Porcje: 2 Czas przygotowania: 25 minut Składniki: Zupa - 250 g jogurtu (gęstego i tłustego), - 100 g kaszy jęczmiennej, - 700 ml wody, - 1 jajko, - 2 łyżeczki brązowego cukru nieratyfikowanego, - 1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków dzikiej róży lub 1/2 łyżeczki wody różanej, - 1/2 łyżeczki cynamonu. - 100 g sezonowych owoców (np. borówek i jabłek), - 1/4 awokado, - 10 g płatków migdałów, - 1 łyżka płynnego miodu, - 1 łyżka melasy z granatów, - 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (mięty, bazylii, bazylii tajskiej, estragonu lub mieszanka tych ziół). Kolejna propozycja śniadania na rozpoczęcie roku szkolnego to bardzo pożywna, gorąca zupa jogurtowa z kaszą pęczak, w której rozsmakują się nie tylko dzieci :) Aksamitna zupa pachnąca różą i cynamonem tworzy niezwykle udane połączenie z sałatką owocową z dodatkiem awokado, świeżymi ziołami, słodkim miodem i kwaskowatą melasą z granatów. Owoce umyć, odsączyć, jabłko i awokado obrać i pokroić w kostkę wielkości borówek, wymieszać z miodem, melasą z granatów i posiekanymi ziołami, odstawić na bok. - Jogurt ubić z jajkiem, brązowym cukrem, cynamonem i płatkami róży, dodać kilka łyżek gorącego wywaru z kaszą żeby zahartować jogurt, wymieszać i dodać do kaszy. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są cennym źródłem składników odżywczych, białka, soli mineralnych i witamin, dzięki którym dzieci mogą prawidłowo funkcjonować, oddychać, poruszać się, myśleć, reagować... cieszyć się życiem. Czarodziejski pył Przygotowanie: - Pęczak wypłukać na sicie, przełożyć do rondla, dodać wodę i szczyptę soli, zagotować, gotować 15 minut na średnim ogniu. Zupę można podać także w wersji wytrawnej z dodatkiem posiekanych warzyw (pomidorów, ogórków, cukinii itd.), latem i wiosną dodać więcej chłodzących ziół, zimą rozgrzewających przypraw.