Chłodnik

Ewelina
Zupy
05.09.2014 20:46
Chłodnik

Przepis

Zrobiłam chłodnik po raz pierwszy w życiu i powiem Wam, że nie ostatni. Bardzo mi zasmakował i moim chłopakom też. W takie letnie upały rewelacja. Danie jest pyszne, pełne smaków. Rzodkiewka, ogórek, dużo koperku i szczypiorku i mój ukochany czosnek. Nic tak nie poprawia humoru po powrocie z pracy jak pyszny, chłodzący obiad. Przepis podrzuciła mi moja koleżanka z pracy, robi także buraczkowy, więc następnym razem zrobię, bo zasmakowałam w tym daniu.

Zapraszam na obiad :-)

Składniki:

- 500 g kefiru

- 500 g jogurtu

- 3-4 ząbki czosnku

- pęczek rzodkiewek

- 2 ogórki zielone długie

- pęczek szczypiorku

- pęczek koperku

- sól i pieprz

- 3 kromki chleba na grzanki

Wykonanie:

Do większej miski wrzucamy jogurt i kefir. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, rzodkiewkę tak samo ścieramy. Koper i szczypiorek siekamy a czosnek wyciskamy.

Dodajemy ogórki i rzodkiewkę do miski, czosnek, szczypiorek i koper (garść zostawiamy do dekoracji). Przyprawiamy solą i pieprzem. Chłodnik powinien mieć zdecydowany smak, głównie dzięki czosnkowi.

Na suchą patelnię kładziemy pokrojone w kostkę kromki chleba i podpiekamy na rumiano. Odkładamy do miseczki i przykrywamy.

Chłodnik chowamy do lodówki, można zostawić na noc a grzanki przygotować na drugi dzień. Chłodnik powinien się schłodzić z dwie godziny w lodówce.

Przelewamy do talerzy, dekorujemy pozostałym szczypiorem i koperkiem oraz grzankami.

Smacznego :-)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną