Lemon pie

Ewelina
Ciasta
04.09.2015 10:23
Lemon pie

Składniki

Spód tarty:

150 g mąki

100 g masła

2 łyżki mleka

szczypta soli

łyżka cukru

jajko

Krem cytrynowy:*

100 ml wody

150 ml soku z cytryny około 2 sztuki

50 ml soku z pomarańczy około 1 sztuka

skórka starta z jednej cytryny*

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

50 g masła

3 żółtka

Beza:

3 białka

3/4 szklanki cukru

cukier waniliowy

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przepis

Mąkę, masło, mleko, sól, cukier i jajko mieszamy w misce i ugniatamy zwarte ciasto. Jeżeli będzie się bardzo lepić to dosypujemy trochę mąki. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po 15 minutach smarujemy blachę na tartę masłem, wałkujemy ciasto i przekładamy je na blachę. Nadmiar ciasta usuwamy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Okrywamy folią aluminiową blachę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia.

Wodę, sok z cytryny i pomarańczy mieszamy ze skórką z cytryny, cukrem i mąką ziemniaczaną. Stawiamy na małym gazie cały czas mieszając do momentu aż zgęstnieje. Gdy krem zacznie wrzeć zdejmujemy go z ognia. Powinien mieć konsystencje gęstego budyniu. Kiedy trochę wystygnie dodajemy żółtka i masło. Białka zostawiamy do bezy. Mieszamy wszystko łyżką bardzo energicznie przez 3 minuty, aż krem znów stanie się gęsty. Wykładamy krem na spód.

Ubijamy białka z cukrem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach tak, aby uzyskać sztywną pianę. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nakładamy pianę do rękawa cukierniczego i dekorujemy tartę. Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Potem wkładamy do lodówki. Tartę podajemy schłodzoną.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną