Składniki
Spód tarty:
150 g mąki
100 g masła
2 łyżki mleka
szczypta soli
łyżka cukru
jajko
Krem cytrynowy:*
100 ml wody
150 ml soku z cytryny około 2 sztuki
50 ml soku z pomarańczy około 1 sztuka
skórka starta z jednej cytryny*
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g masła
3 żółtka
Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przepis
Mąkę, masło, mleko, sól, cukier i jajko mieszamy w misce i ugniatamy zwarte ciasto. Jeżeli będzie się bardzo lepić to dosypujemy trochę mąki. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po 15 minutach smarujemy blachę na tartę masłem, wałkujemy ciasto i przekładamy je na blachę. Nadmiar ciasta usuwamy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Okrywamy folią aluminiową blachę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia.
Wodę, sok z cytryny i pomarańczy mieszamy ze skórką z cytryny, cukrem i mąką ziemniaczaną. Stawiamy na małym gazie cały czas mieszając do momentu aż zgęstnieje. Gdy krem zacznie wrzeć zdejmujemy go z ognia. Powinien mieć konsystencje gęstego budyniu. Kiedy trochę wystygnie dodajemy żółtka i masło. Białka zostawiamy do bezy. Mieszamy wszystko łyżką bardzo energicznie przez 3 minuty, aż krem znów stanie się gęsty. Wykładamy krem na spód.
Ubijamy białka z cukrem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach tak, aby uzyskać sztywną pianę. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nakładamy pianę do rękawa cukierniczego i dekorujemy tartę. Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Potem wkładamy do lodówki. Tartę podajemy schłodzoną.