Sernik Twix

Ewelina
Ciasta
04.09.2015 10:15
Sernik Twix

Składniki

Spód

250 g herbatników pełnoziarnistych

50 g margaryny

2 łyżki mleka

Masa serowa:

330 ml śmietanki kremówki 30 %

500 g serka mascarpone

źelatyna

duża łyżka cukru pudru

cukier waniliowy

2 opakowania batonów twix

Dodatkowo:

3 łyżki kajmaku w puszce

1 łyżka mleka

100 gr płatków migdałów

Przepis

Rozkruszamy dokładnie wszystkie ciastka (można użyć do tego blendera). Rozpuszczoną margarynę mieszamy z ciastkami i dodajemy 2 łyżki mleka. Ugniatamy spód ciasteczkowy w okrągłej formie. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny (musi być dobrze wymieszane i bez gródek) i odstawiamy do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Ubijamy śmietanę 30% z cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Zmniejszamy obroty i dodajemy serki mascarpone. Powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę (nie może być gorąca).Przestajemy ubijać masę mikserem. Dodajemy pokrojone batony twix i mieszamy wszystko łyżką. Wylewamy serową masę na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie mieszamy 3 łyżki masy kajmakowej z mlekiem i nakładamy na wierzch masy serowej i rozprowadzamy łyżką. Dekorujemy płatkami migdałów.