Składniki
Spód
250 g herbatników pełnoziarnistych
50 g margaryny
2 łyżki mleka
Masa serowa:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
500 g serka mascarpone
źelatyna
duża łyżka cukru pudru
cukier waniliowy
2 opakowania batonów twix
Dodatkowo:
3 łyżki kajmaku w puszce
1 łyżka mleka
100 gr płatków migdałów
Przepis
Rozkruszamy dokładnie wszystkie ciastka (można użyć do tego blendera). Rozpuszczoną margarynę mieszamy z ciastkami i dodajemy 2 łyżki mleka. Ugniatamy spód ciasteczkowy w okrągłej formie. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny (musi być dobrze wymieszane i bez gródek) i odstawiamy do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Ubijamy śmietanę 30% z cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Zmniejszamy obroty i dodajemy serki mascarpone. Powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę (nie może być gorąca).Przestajemy ubijać masę mikserem. Dodajemy pokrojone batony twix i mieszamy wszystko łyżką. Wylewamy serową masę na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie mieszamy 3 łyżki masy kajmakowej z mlekiem i nakładamy na wierzch masy serowej i rozprowadzamy łyżką. Dekorujemy płatkami migdałów.