Składniki
Hamburgery:
500 g wołowiny *
mała cebula
kieliszek wody
jajko
pieprz
sól
zioła prowansalskie
oliwa
Dodatkowo:
miks sałat
świeży pomidor
mozzarella
4 jajka
łyżka masła
majonez
cebula czerwona
patyczki do szaszłyków
Przepis
Mięso mielone mieszamy z kieliszkiem wody, surowym jajkiem, posiekaną cebulą i wyrabiamy do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i formujemy 4 nie za grube kotlety odpowiednie do wielkość bułki. Smażymy po około 5-6 minut z każdej strony. Następnie smażymy 4 jajka na patelni, możemy przebić żółtko żeby podczas jedzenia hamburgera się nie rozlało. Bułki należy rozkroić, posmarować majonezem, na to położyć sałatę, jajko sadzone, kotleta wołowego, mozzarelle, pomidora pokrojonego w plastry i cebulę. Hamburgery przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 8-10 minut.