Składniki
SKŁADNIKI:
1 kg udek i skrzydełek z kurczaka
2 pomidory
cebula biała
cebula czerwona
4 duże ziemniaki
3 ząbki czosnku
Sos:
2 duże łyżki musztardy dijon
2 łyżki miodu
3 łyżki śmietany 12 %
sól
pieprz
Dodatkowo:
świeży rozmaryn
tymianek
majeranek
przyprawa do kurczaka
pieprz czarny w ziarenkach
Przepis
Musztardę, miód, śmietanę oraz sól i pieprz mieszamy w misce. Wkładamy do powstałej marynaty kawałki kurczaka i odstawiamy do lodówki. Pomidory,cebulę, ziemniaki i czosnek kroimy. Wyjmujemy marynatę z kurczakiem z lodówki. Układamy kawałki kurczaka na blasze, dorzucamy pokrojone warzywa, oblewamy całość pozostałością sosu. Układamy rozmaryn, posypujemy tymiankiem, majerankiem, odrobiną przyprawy do kurczaka i pieprzem w ziarenkach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200-220 stopni na około 40 minut, przykrywając całość folią aluminiową przez pierwsze 20 minut pieczenia.