Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

Ewelina
Obiad
04.09.2015 10:21
Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

Składniki

SKŁADNIKI:

1 kg udek i skrzydełek z kurczaka

2 pomidory

cebula biała

cebula czerwona

4 duże ziemniaki

3 ząbki czosnku

Sos:

2 duże łyżki musztardy dijon

2 łyżki miodu

3 łyżki śmietany 12 %

sól

pieprz

Dodatkowo:

świeży rozmaryn

tymianek

majeranek

przyprawa do kurczaka

pieprz czarny w ziarenkach

Przepis

Musztardę, miód, śmietanę oraz sól i pieprz mieszamy w misce. Wkładamy do powstałej marynaty kawałki kurczaka i odstawiamy do lodówki. Pomidory,cebulę, ziemniaki i czosnek kroimy. Wyjmujemy marynatę z kurczakiem z lodówki. Układamy kawałki kurczaka na blasze, dorzucamy pokrojone warzywa, oblewamy całość pozostałością sosu. Układamy rozmaryn, posypujemy tymiankiem, majerankiem, odrobiną przyprawy do kurczaka i pieprzem w ziarenkach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200-220 stopni na około 40 minut, przykrywając całość folią aluminiową przez pierwsze 20 minut pieczenia.