Przepis
ciasto:
200g mąki
60g cukru pudru
100g masła, w temp. pokojowej
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
krem:
300g serka mascarpone
sok i skórka z 3 limonek
3 jajka
150g cukru
225ml śmietanki kremówki 30%
10g cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiać z solą i cukrem. Masło wymieszać z żółtkiem. Na zmianę do masła dodajemy 1/3 suchych składników, 1 łyżkę wody, zagniatamy/miksujemy 1/3 suchych składników, 1 łyżkę wody, zagniatamy/miksujemy itd. Formujemy dysk, owijamy w folię spożywczą i schładzamy 1h.
Wysoką formę na tartę (24cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na wymiar ciut większy niż forma, przełożyć placek do foremki, wyrównać krawędzie i docisnąć. Schłodzić ok. 30 minut w zamrażarce. Następnie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, wysypujemy suchy ryż/fasolę. Pieczemy 15 minut w 180st.C. Ściągamy papier z ryżem/fasolą. Pieczemy jeszcze ok. 5 minut - do momentu aż spód również się zezłoci. Ciasto wyciągamy. Temp. skręcamy do 140st.C.
*na 4 cm, ewentualnie tortownica albo większa forma na tartę.
Przygotowujemy krem: Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Serek miksujemy z sokiem i skórką z limonek, cukrem, jajkami - krótko, tylko do połączenia składników - na koniec łączymy z ubitą śmietaną.
Na podpieczony spodu przelewamy krem i pieczemy ok. 35-45 minut w 140st.C. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.