Przepis
jaja kurze całe 5 szt.
żółtko jaja kurzego 5 szt.
cukier 1 szklanka
cukier 3/4 szklanka
mąka pszenna tortowa Lubella 3 łyżka
mąka pszenna tortowa Lubella 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
olej 1 łyżka
gorąca woda 1 łyżka
proszek do pieczenia 1-2 łyżeczka
cukier waniliowy 1 szt.
budyń śmietankowy 1 szt.
mleko 2 szklanka
masło 1 kostka
sok z cytryny 1 szt.
mleko skondensowane 1 puszka
galaretka cytrynowa 2 szt.
bezy 1 szklanka
płatki migdałowe 1/2 szklanka
Tort składa się z warstw: biszkopt przełożony masą cytrynową, a na to cytrynowa pianka. Boki i wierch posmarowane pozostałą masą cytrynową, a jako uwieńczenie proponuję małe beziki.
Biszkopt: 5 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka oleju, 1 łyżka gorącej wody, 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić, dodać żółtka, mąkę i pozostałe składniki. Piec w temperaturze 175 stopni przez 25-30 minut.
Masa cytrynowa: 5 żółtek, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki tortowej, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 2 szklanki mleka, ¾ szklanki cukru, 1 kostka masła, sok wyciśnięty z jednej cytryny. 1 i ½ szklanki mleka zagotowujemy, pod koniec gotowania dodajemy cukier. Resztę mleka rozrabiamy z budyniem, żółtkami , cukrem waniliowym i mąką. Powstałą masę powoli wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń, studzimy. Mikserem rozcieramy masło i po łyżce dodajemy masę budyniową. Na koniec dodajemy stopniowo sok z cytryny.
Pianka cytrynowa: puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 opakowania galaretki cytrynowej. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody – przestudzić aż zacznie tężeć. Schłodzone mleko ubić mikserem dolewając tężejącą galaretkę.
Biszkopt kroimy na połowę nasączamy lekko wodą z cytryną. Na spodnią część kładziemy masę cytrynową zostawiając 2-3 łyżki masy na wykończenie tortu. Na masę cytrynową kładziemy wierzch biszkoptu, na który kładziemy piankę cytrynową. Cały tort smarujemy cienko pozostawioną masą cytrynową, wierzch dekorujemy małymi gotowymi bezami, a boki płatkami migdałowymi.