Tort cytrynowy

Krzysztof
Przepisy
04.04.2014 20:47
Tort cytrynowy

Przepis

jaja kurze całe 5 szt.

żółtko jaja kurzego 5 szt.

cukier 1 szklanka

cukier 3/4 szklanka

mąka pszenna tortowa Lubella 3 łyżka

mąka pszenna tortowa Lubella 1 szklanka

mąka ziemniaczana 2 łyżka

olej 1 łyżka

gorąca woda 1 łyżka

proszek do pieczenia 1-2 łyżeczka

cukier waniliowy 1 szt.

budyń śmietankowy 1 szt.

mleko 2 szklanka

masło 1 kostka

sok z cytryny 1 szt.

mleko skondensowane 1 puszka

galaretka cytrynowa 2 szt.

bezy 1 szklanka

płatki migdałowe 1/2 szklanka

Tort składa się z warstw: biszkopt przełożony masą cytrynową, a na to cytrynowa pianka. Boki i wierch posmarowane pozostałą masą cytrynową, a jako uwieńczenie proponuję małe beziki.

Biszkopt: 5 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka oleju, 1 łyżka gorącej wody, 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić, dodać żółtka, mąkę i pozostałe składniki. Piec w temperaturze 175 stopni przez 25-30 minut.

Masa cytrynowa: 5 żółtek, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki tortowej, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 2 szklanki mleka, ¾ szklanki cukru, 1 kostka masła, sok wyciśnięty z jednej cytryny. 1 i ½ szklanki mleka zagotowujemy, pod koniec gotowania dodajemy cukier. Resztę mleka rozrabiamy z budyniem, żółtkami , cukrem waniliowym i mąką. Powstałą masę powoli wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń, studzimy. Mikserem rozcieramy masło i po łyżce dodajemy masę budyniową. Na koniec dodajemy stopniowo sok z cytryny.

Pianka cytrynowa: puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 opakowania galaretki cytrynowej. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody – przestudzić aż zacznie tężeć. Schłodzone mleko ubić mikserem dolewając tężejącą galaretkę.

Biszkopt kroimy na połowę nasączamy lekko wodą z cytryną. Na spodnią część kładziemy masę cytrynową zostawiając 2-3 łyżki masy na wykończenie tortu. Na masę cytrynową kładziemy wierzch biszkoptu, na który kładziemy piankę cytrynową. Cały tort smarujemy cienko pozostawioną masą cytrynową, wierzch dekorujemy małymi gotowymi bezami, a boki płatkami migdałowymi.