Przepis na domowego burgera

Krzysztof
Obiad
01.10.2013 7:04
Przepis na domowego burgera

Przepis

Składniki

- 2 bułki do hamburgerów

- 200 g mięsa wołowego mielonego

- 2 plastry sera żółtego

- 2 grube plasterki pomidora

- 1 mała biała cebula

- 4 liście sałaty

- 2 plasterki czerwonej cebuli

- 4-6 plasterków ogórka konserwowego

- 1 płaska łyżka musztardy

- Sos do frytek i hamburgerów Tarsmak

- olej

- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wmieszać (wyrobić) ręką. Uformować dwa okrągłe, płaskie kotlety wielkości bułki i zgrillować z obu stron na patelni posmarowanej niewielka ilością oleju. Bułki przekroić na pół i zagrzać (nawet lekko zrumienić) z obu stron na suchej patelni. Na gorące połówki bułek położyć plasterki sera, gorące kotlety, sałatę, pomidora, ogórka konserwowego i krążki czerwonej cebuli. Polać obficie sosem (według uznania) przykryć drugą połówka bułki. Można podawać z frytkami.

Smacznego!!