Przepis
Składniki na 4 hamburgery:
500 gr szynki wieprzowej mielonej
1 średnia czerwona cebula
1 /2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka ostrej musztardy u mnie chili (może być Dijone)
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Dodatki:
Plasterki sera topionego Gouda (u mnie Hochland plastry w foli)
Ogórek konserwowy
Pomidor
Majonez ( u mnie Kielecki)
Plasterki cieniutko pokrojonej czerwonej cebuli
Liście sałaty rzymskiej lub posiekana sałata lodowa
Bułki do hamburgerów (u mnie te z Biedronki, ale mogą być każde inne)
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, niezbyt drobno. Odstawiamy.
Mięso myjemy, mielimy jeden raz.
Do mięsa dodajemy wszystkie składniki hamburgerów, dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kotlety, spłaszczamy tak aby miały średnicę bułki do hamburgerów. Odkładamy na talerz, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 h, można zostawić na noc.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C z *termoobiegiem i grillem.
Rozpalamy grill, lub patelnię grillową.
Układamy hamburgery i pieczemy je przez ok.3 min z jednej strony (powinniśmy widzieć jak z boku hamburgera mięso robi się jaśniejsze do połowy wysokości kotleta) Przekładamy na drugą stronę, jeśli pieczemy na grillu węglowym, kładziemy hamburgery z boku rusztu, żeby nie leżały bezpośrednio nad żarem, przykrywamy grill i tak pieczemy przez kolejne 5 min.
Na patelni grillowej smażymy kolejne 3 min, następnie przekładamy na blachę do pieczenia i wkładamy na 5 min do gorącego piekarnika, na środkową półkę.
Chwilę przed podaniem na ruszcie kładziemy przekrojone na pół bułki hamburgerowe, przypiekamy chwilę. Zdejmujemy najpierw bułki, zaraz potem hamburgery i podajemy od razu gorące.
Teraz już każdy sam na własnym talerzu komponuje swojego hamburgera.
Smacznego.