Domowy hamburger - szybko i zdrowo

Marta
Obiad
11.08.2015 15:12
Domowy hamburger - szybko i zdrowo
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

wołowina 450 g

ser żółty Chedar

ciabatta 3 szt

rukola

czerwona cebula

pomidor

świeży ogórek

1 żółtko

1 cebula

masło

sól, pieprz

kolendra

olej

sos hamburgerowy (np.Folwark)

Przepis

Wołowinę zmielić dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i żółtko. Wymieszać. Doprawić rozdrobnioną w moździerzu kolendrą, pieprzem i odrobiną soli, po czym ponownie wymieszać. Z przygotowanego mięsa formować kotlety. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i ułożyć na niej przygotowane hamburgery, zmniejszyć ogień i smażyć w zależności od grubości kotletów od 3-5 minut z każdej strony.

Ciabattę kroimy, smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku 3-4 minuty w temperaturze 180 stopni a następnie na ciepłą ciabatte układamy: na jedną część plasterek sera i przygotowane hamburgery a na drugą warzywa w dowolnej kolejności i ilości. Całość traktujemy sosem hamburgerowym (ja użyłam Folwark).

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną