- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
wołowina 450 g
ser żółty Chedar
ciabatta 3 szt
rukola
czerwona cebula
pomidor
świeży ogórek
1 żółtko
1 cebula
masło
sól, pieprz
kolendra
olej
sos hamburgerowy (np.Folwark)
Przepis
Wołowinę zmielić dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i żółtko. Wymieszać. Doprawić rozdrobnioną w moździerzu kolendrą, pieprzem i odrobiną soli, po czym ponownie wymieszać. Z przygotowanego mięsa formować kotlety. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i ułożyć na niej przygotowane hamburgery, zmniejszyć ogień i smażyć w zależności od grubości kotletów od 3-5 minut z każdej strony.
Ciabattę kroimy, smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku 3-4 minuty w temperaturze 180 stopni a następnie na ciepłą ciabatte układamy: na jedną część plasterek sera i przygotowane hamburgery a na drugą warzywa w dowolnej kolejności i ilości. Całość traktujemy sosem hamburgerowym (ja użyłam Folwark).