Colesław

Ewelina
Sałatki
04.09.2015 9:57
Colesław

Składniki

-pół główki białej kapusty

-1 cebula

-sok z cytryny

-pół szklanki majonezu

-5 łyżek oliwy z oliwek

-3 duże marchewki

-sól i pieprz

Przepis

Kapustę drobno poszatkuj i układając partiami, posypuj solą, szczypta po szczypcie, delikatnie. Ugnieść i zostawić na jakieś pół godziny. Sprawdzić czy zmiękła. Ponownie ugnieść i jeśli puściła sok, dodać kolejne składniki, jeśli nie , znów ugnieść i znów odczekać, wycisnąć.

Obrać marchewkę i zetrzeć na tarce.

Cebulkę pokroić bardzo drobno i posypać łyżeczką cukru,odstawić na bok na około 15 minut.

Marchewkę, kapustę, cebulę, sok z cytryny, oliwę i majonez wymieszać dokładnie. Dosmaczyć pieprzem.

Gotowe!

I tak sobie sałatka może siedzieć w lodówce. Oczywiście wpije nam trochę majonezu, więc proponuję ją "odświeżyć"przed podaniem gotowym sosem Folwark