Składniki
-pół główki białej kapusty
-1 cebula
-sok z cytryny
-pół szklanki majonezu
-5 łyżek oliwy z oliwek
-3 duże marchewki
-sól i pieprz
Przepis
Kapustę drobno poszatkuj i układając partiami, posypuj solą, szczypta po szczypcie, delikatnie. Ugnieść i zostawić na jakieś pół godziny. Sprawdzić czy zmiękła. Ponownie ugnieść i jeśli puściła sok, dodać kolejne składniki, jeśli nie , znów ugnieść i znów odczekać, wycisnąć.
Obrać marchewkę i zetrzeć na tarce.
Cebulkę pokroić bardzo drobno i posypać łyżeczką cukru,odstawić na bok na około 15 minut.
Marchewkę, kapustę, cebulę, sok z cytryny, oliwę i majonez wymieszać dokładnie. Dosmaczyć pieprzem.
Gotowe!
I tak sobie sałatka może siedzieć w lodówce. Oczywiście wpije nam trochę majonezu, więc proponuję ją "odświeżyć"przed podaniem gotowym sosem Folwark