Przepis
Domowe burgery
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego (np wołowo- wieprzowe)
- 2 łyżki musztardy
- szczypta ostrej papryki
- 2 średnie papryki (czerwone)
- 1 cebula
- ulubiony żółty ser
- 4 bułki pszenne z sezamem (lub inne)
- konfitura z czerwonej cebuli
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Mięso przełożyć do miseczki, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Z masy uformować płaskie kotlety wielkości bułek. Gotowe kotlety usmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej). W międzyczasie przygotować paprykę. Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na oliwie z odrobiną soli. Dodać pokrojoną w paski paprykę, dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu, aż papryka zrobi się lekko brązowa po bokach. Gotową przełożyć do miseczki. Bułki przekroić w poprzek, na spodzie ułożyć paprykę, następnie mięso, plastry sera i konfiturę z cebuli. Wierzch przykryć górną częścią bułki. Gotowe burgery ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 10 minut, aż ser się roztopi.