Domowe hamburgery

Ewelina
28.04.2014 9:05
Domowe hamburgery

Przepis

Domowe burgery

SKŁADNIKI:

- 500 g mięsa mielonego (np wołowo- wieprzowe)

- 2 łyżki musztardy

- szczypta ostrej papryki

- 2 średnie papryki (czerwone)

- 1 cebula

- ulubiony żółty ser

- 4 bułki pszenne z sezamem (lub inne)

- konfitura z czerwonej cebuli

- sól, pieprz

- oliwa

Przygotowanie:

Mięso przełożyć do miseczki, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Z masy uformować płaskie kotlety wielkości bułek. Gotowe kotlety usmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej). W międzyczasie przygotować paprykę. Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na oliwie z odrobiną soli. Dodać pokrojoną w paski paprykę, dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu, aż papryka zrobi się lekko brązowa po bokach. Gotową przełożyć do miseczki. Bułki przekroić w poprzek, na spodzie ułożyć paprykę, następnie mięso, plastry sera i konfiturę z cebuli. Wierzch przykryć górną częścią bułki. Gotowe burgery ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 10 minut, aż ser się roztopi.