Kurczak nadziewany oscypkiem

Ewelina
Obiad
31.10.2015 18:46
Kurczak nadziewany oscypkiem

Składniki

500 g piersi z kurczaka

100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej

150 g wędzonego oscypka lub innego sera

sól, pieprz słodka papryka w proszku do smaku

tymianek

3 łyżki oliwy

SOS :

1 cebula

1 spory pomidor

1/2 szklanki bulionu

5-6 ciemnych śliwek świeżych lub mrożonych

1 łyżeczka sosu sojowego

sól, pieprz, cukier do smaku

Przepis

Piersi z kurczaka myjemy, jest ich około 3-4 sztuki. Każdą nacinamy wzdłuż tak aby powstała kieszeń. Ser kroimy na grube plastry, układamy je na mięsie, doprawiamy przyprawami, zawijamy i owijamy szynką parmeńską. Roladki podpiekamy na patelni, na oleju kilka minut z każdej strony.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku 20 minut, w temperaturze 180 *C.

W międzyczasie, na patelni na której piekliśmy mięso, podpiekamy drobno pokrojoną cebulę aż się zrumieni. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, śliwki bez pestek i wlewamy bulion. Chwilkę dusimy na mały ogniu, mieszając aż się zredukuje. Wlewamy sos sojowy i doprawiamy do smaku. Kiedy nasz sos śliwkowy jest gęsty zakręcamy gaz.

Mięso kroimy na duże kawałki, podajemy z porcją sosu i kaszą, smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną