Składniki
500 g piersi z kurczaka
100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
150 g wędzonego oscypka lub innego sera
sól, pieprz słodka papryka w proszku do smaku
tymianek
3 łyżki oliwy
SOS :
1 cebula
1 spory pomidor
1/2 szklanki bulionu
5-6 ciemnych śliwek świeżych lub mrożonych
1 łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz, cukier do smaku
Przepis
Piersi z kurczaka myjemy, jest ich około 3-4 sztuki. Każdą nacinamy wzdłuż tak aby powstała kieszeń. Ser kroimy na grube plastry, układamy je na mięsie, doprawiamy przyprawami, zawijamy i owijamy szynką parmeńską. Roladki podpiekamy na patelni, na oleju kilka minut z każdej strony.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku 20 minut, w temperaturze 180 *C.
W międzyczasie, na patelni na której piekliśmy mięso, podpiekamy drobno pokrojoną cebulę aż się zrumieni. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, śliwki bez pestek i wlewamy bulion. Chwilkę dusimy na mały ogniu, mieszając aż się zredukuje. Wlewamy sos sojowy i doprawiamy do smaku. Kiedy nasz sos śliwkowy jest gęsty zakręcamy gaz.
Mięso kroimy na duże kawałki, podajemy z porcją sosu i kaszą, smacznego.