Składniki
1 spory kurczak ( 1.5 kg)
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz, papryka w proszku do natarcia mięsa
tymianek
pieprz ziołowy
oliwa
Kurzaka myjemy, osuszamy. W miseczce mieszamy przyprawy z odrobiną oleju, nacieramy nią mięso, również w środku. Pozostawiamy na około 1 godzinę w chłodnym miejscu.
FARSZ :
1 woreczek brązowego ryżu
1/2 części brokuła ( tylko różyczki) ugotowanego
1 mała marchew, pokrojona w kostkę
1/2 papryki czerwonej, pokrojonej
20 dkg pieczarek
1 cebula
1 jajko
sól,pieprz, oregano
olej
Przepis
Ryż gotujemy w odzie, odcedzamy, studzimy. Pieczarki szatkujemy, podpiekamy na oleju z cebulą aż odparują płyny. W misce mieszamy wszystkie składniki, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku. Farszem nadziewamy kurczaka, spinamy wykałaczką, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 * C, przez około 40- 50 minut, po czym nie zapominamy obrócić go na drugą stronę, tak aby kurczak był cały zarumieniony.
Kurczaka wyjmujemy, czekamy chwilę aż trochę wystygnie i tniemy na kawałki. Podajemy z frytkami i ulubionymi dodatkami. Smacznego.