Kurczak nadziewany warzywami

Ewelina
Obiad
25.04.2015 8:10
Kurczak nadziewany warzywami

Składniki

1 spory kurczak ( 1.5 kg)

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

sól, pieprz, papryka w proszku do natarcia mięsa

tymianek

pieprz ziołowy

oliwa

Kurzaka myjemy, osuszamy. W miseczce mieszamy przyprawy z odrobiną oleju, nacieramy nią mięso, również w środku. Pozostawiamy na około 1 godzinę w chłodnym miejscu.

FARSZ :

1 woreczek brązowego ryżu

1/2 części brokuła ( tylko różyczki) ugotowanego

1 mała marchew, pokrojona w kostkę

1/2 papryki czerwonej, pokrojonej

20 dkg pieczarek

1 cebula

1 jajko

sól,pieprz, oregano

olej

Przepis

Ryż gotujemy w odzie, odcedzamy, studzimy. Pieczarki szatkujemy, podpiekamy na oleju z cebulą aż odparują płyny. W misce mieszamy wszystkie składniki, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku. Farszem nadziewamy kurczaka, spinamy wykałaczką, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 * C, przez około 40- 50 minut, po czym nie zapominamy obrócić go na drugą stronę, tak aby kurczak był cały zarumieniony.

Kurczaka wyjmujemy, czekamy chwilę aż trochę wystygnie i tniemy na kawałki. Podajemy z frytkami i ulubionymi dodatkami. Smacznego.