Składniki
SKŁADNIKI :
500 g mięsa mielonego
2 jaka
1 duża cebula
4 łyżki kaszy kuskus
sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
1/2 łyżeczki majeranku
2 ząbki czosnku
1 marchwka, starta na tarce jarzynowej
2-3 młode cukinie
20 dkg żółtego, tartego sera
SOS :
1 puszka pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz i cukier do smaku
2 łyżki oleju
Cebulę drobno kroimy, podpiekamy z czosnkiem na oleju, wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku i prużymy kilka minut aż płyny odparują. Gęstniejący sos przelewamy do naczynia żaroodpornego w którym będziemy zapiekać.
Przepis
Do dużej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy przyprawy, marchew, pokrojoną cebulę z czosnkiem, wsypujemy kaszę, wbijamy jaka i wyrabiamy masę.
Cukinię kroimy na 5 centymetrowe kawałki, wydrążamy środek łyżką do lodów, tak aby było miejsce na farsz. Kawałki cukinii solimy i odkładamy na kilka minut.
Z cukinii wylewamy powstałe, ewentualnie soki, nadziewamy mięsem mielonym, po sam brzeg i układamy w naczyniu żaroodpornym, jedna obok drugiej. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 30 minut, po tym czasie posypujemy danie obficie serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Cukinie wyciągamy z piekarnika, czekamy aż trochę ostygną. Podajemy ciepłe z pieczywem lub ulubionymi dodatkami.
Smacznego.