Składniki
6 jaj ugotowanych na twardo
1 puszka tuńczyka 170 g w oleju
1 puszka kukurydzy
1 słoiczek tartego selera
100 g żółtego sera, startego na tarce jarzynowej
3-4 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
pęczek szczypiorku drobno pokrojonego
pomidorki, wiśnie do ozdoby
Przepis
Z ugotowanych jajek oddzielamy białka od żółtek, białka ścieramy na tarce jarzynowej a żółtka rozdrabniamy widelcem. Tuńczyka, seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. W większej szklanej misce lub dwóch średnich układamy równomiernie warstwy w następującej kolejności.
Białko, kukurydza, doprawiamy do smaku i smarujemy porcją majonezu. Na to tuńczyk, również doprawiamy, na to wyciśnięty seler, tarty ser żółty, majonez, szczypior i rozdrobnione żółtka. Sałatkę dekorujemy według uznania. Ja użyłam do ozdoby pomidorki koktajlowe, wiśnie, kiełki oraz czerwoną cebulę.
Sałatkę przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzoną. Smacznego.