Warstwowa sałatka z tuńczykiem i serem zółtym

Ewelina
Sałatki
29.08.2015 10:44
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i serem zółtym

Składniki

6 jaj ugotowanych na twardo

1 puszka tuńczyka 170 g w oleju

1 puszka kukurydzy

1 słoiczek tartego selera

100 g żółtego sera, startego na tarce jarzynowej

3-4 łyżki majonezu

sól, pieprz do smaku

pęczek szczypiorku drobno pokrojonego

pomidorki, wiśnie do ozdoby

Przepis

Z ugotowanych jajek oddzielamy białka od żółtek, białka ścieramy na tarce jarzynowej a żółtka rozdrabniamy widelcem. Tuńczyka, seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. W większej szklanej misce lub dwóch średnich układamy równomiernie warstwy w następującej kolejności.

Białko, kukurydza, doprawiamy do smaku i smarujemy porcją majonezu. Na to tuńczyk, również doprawiamy, na to wyciśnięty seler, tarty ser żółty, majonez, szczypior i rozdrobnione żółtka. Sałatkę dekorujemy według uznania. Ja użyłam do ozdoby pomidorki koktajlowe, wiśnie, kiełki oraz czerwoną cebulę.

Sałatkę przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzoną. Smacznego.