Ogórki kiszone na zimę ( pasteryzowane)

Ewelina
Przetwory
29.08.2015 10:14
Ogórki kiszone na zimę ( pasteryzowane)

Składniki

ogórki średniej wielkości

koper z baldachami nasion

czosnek

chrzan w korzeniu

ziarenka gorczycy

Zalewa:

przegotowana woda

sól

Przepis

Ogórki umyłam a następnie moczyłam w zimnej wodzie około 4 godzin.

Na dno każdego słoika włożyłam baldachy kopru, po jednym ząbku czosnku, kawałek (obranego) chrzanu w korzeniu i wsypałam 1 małą łyżeczkę (do kawy) ziarenek gorczycy.

Ogórki w słoikach ułożyłam ściśle, tak aby na spodzie były większe a małe na górze.

Na wierzchu położyłam znów po ząbku czosnku i koper.

Przygotowałam zalewę:

Do garnka wlałam przegotowaną, ciepłą wodę i wsypałam sól w proporcji:

1 łyżka soli na 1 litr wody + dodatkowo 1 łyżka soli na całą zalewę

Ciepłą zalewą zalałam ogórki. Słoiki mocno zakręciłam i odstawiłam w chłodne miejsce na 5 do 7 dni. Trzeba sprawdzić, jeśli kisną szybciej, bo są w ciepłym miejscu, można ten czas skrócić do 5 dni.

Zdjęcie zrobione jest zaraz po zamknięciu słoików ale przed pasteryzowaniem.

A tak po 3 dniach

Po tym czasie pasteryzowałam słoiki 3-5 minut od momentu zagotowania się wody.

Teraz już moje ogórki stoją w spiżarni