Składniki
4 kg ogórków
koper z baldachami nasion
korzeń chrzanu
czosnek
cebula
marchewka (brak jej na zdjęciu)
pieprz czarny
ziele angielskie
3 listki laurowe
gorczyca
majeranek
kminek
Składniki na zalewę octową:
4 l wody
1,5 szklanki octu 10%
4 łyżki soli kamiennej
20 łyżek cukru
Przepis
Ogórki zawsze myję a potem zalewam czystą zimną wodą i zostawiam tak na 2-3 godziny. Wtedy są jędrne. Chyba, że są prosto z ogródka, to wystarczy je tylko umyć.
Przygotowałam zalewę:
W dużym rondlu gotuję wodę z zielem angielskim pieprzem i listkami laurowymi. Po chwili wsypałam cukier i sól. Po około 10 minutach wlałam ocet. Wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia.
Ogórki do konserwowania wkładam do słoików o pojemności 0,9 l, dlatego ogórki wybieram średniej wielkości i małe.
Do wyparzonych słoików wkładam na dno koper, paseczki marchewki i chrzanu, ząbek czosnku, po pół łyżeczki gorczycy, kminku i majeranku.
Teraz już mogłam wkładać ogórki. Na dno większe a u góry małe, którymi uzupełniałam wszystkie wolne miejsca w słoiku tak, żeby jak najwięcej ogórków się zmieściło.
Na wierzchu położyłam jeszcze po ząbku czosnku i koper.
Wszystkie słoiki zalałam wystudzoną zalewą.
Słoiki zakręciłam i wstawiłam do pasteryzowania na około 5 minut od momentu zagotowania się wody.
Wyjęłam z garnka i sprawdziłam, czy słoiki są dobrze dokręcone.
Gotowe. Kolejne słoiki na zimę stoją już na półce :)
Kiedy byłam małą dziewczynką najbardziej smakowały mi ogórki konserwowe. A u Was też ogórki konserwowe mają powodzenie? Jeśli tak, to spróbujcie zrobić z mojego przepisu i życzę SMACZNEGO!