Ogórki konserwowe

Ewelina
Przetwory
29.08.2015 10:06
Ogórki konserwowe

Składniki

4 kg ogórków

koper z baldachami nasion

korzeń chrzanu

czosnek

cebula

marchewka (brak jej na zdjęciu)

pieprz czarny

ziele angielskie

3 listki laurowe

gorczyca

majeranek

kminek

Składniki na zalewę octową:

4 l wody

1,5 szklanki octu 10%

4 łyżki soli kamiennej

20 łyżek cukru

Przepis

Ogórki zawsze myję a potem zalewam czystą zimną wodą i zostawiam tak na 2-3 godziny. Wtedy są jędrne. Chyba, że są prosto z ogródka, to wystarczy je tylko umyć.

Przygotowałam zalewę:

W dużym rondlu gotuję wodę z zielem angielskim pieprzem i listkami laurowymi. Po chwili wsypałam cukier i sól. Po około 10 minutach wlałam ocet. Wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia.

Ogórki do konserwowania wkładam do słoików o pojemności 0,9 l, dlatego ogórki wybieram średniej wielkości i małe.

Do wyparzonych słoików wkładam na dno koper, paseczki marchewki i chrzanu, ząbek czosnku, po pół łyżeczki gorczycy, kminku i majeranku.

Teraz już mogłam wkładać ogórki. Na dno większe a u góry małe, którymi uzupełniałam wszystkie wolne miejsca w słoiku tak, żeby jak najwięcej ogórków się zmieściło.

Na wierzchu położyłam jeszcze po ząbku czosnku i koper.

Wszystkie słoiki zalałam wystudzoną zalewą.

Słoiki zakręciłam i wstawiłam do pasteryzowania na około 5 minut od momentu zagotowania się wody.

Wyjęłam z garnka i sprawdziłam, czy słoiki są dobrze dokręcone.

Gotowe. Kolejne słoiki na zimę stoją już na półce :)

Kiedy byłam małą dziewczynką najbardziej smakowały mi ogórki konserwowe. A u Was też ogórki konserwowe mają powodzenie? Jeśli tak, to spróbujcie zrobić z mojego przepisu i życzę SMACZNEGO!