Przepis
SKŁADNIKI :
3 średnie cukinie
20 dkg pieczarek poszatkowanych,lekko podpieczonych na patelni
30 dkg mięsa mielonego
1 duża cebula pokrojona na małe kawałki
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 jajko
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, do smaku, odrobina bazylii
1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
2 pomidory, pokrojone w kostkę
1/2 opakowania sera fety
1/2 pęczka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE :
Cukinie przecinamy wzdłuż, miękki środek należy wydrążamy łyżeczką, który kroimy w kostkę. Do miski przekładamy mięso mielone,miękki środek z cukinii, poszatkowane pieczarki, cebulę, czosnek, część poszatkowanej natki, przyprawy i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Cukinie napełniamy farszem, lekko go dociskając.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy na dno fasolę z puszki wymieszaną z pokrojonymi pomidorami, doprawiamy masę do smaku solą, pieprzem i papryką.
Na fasolę układamy nadziane cukinie. Ja piekłam je w dwóch naczyniach żaroodpornych.
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C, przez około 30-40 minut. Pod koniec pieczenia rozsypujemy na cukinie ser fetę, danie podajemy ciepłe.
Smacznego