Cukinie nadziewane mięsem

Ewelina
Obiad
06.12.2014 9:44
Cukinie nadziewane mięsem

Przepis

SKŁADNIKI :

3 średnie cukinie

20 dkg pieczarek poszatkowanych,lekko podpieczonych na patelni

30 dkg mięsa mielonego

1 duża cebula pokrojona na małe kawałki

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 jajko

sól, pieprz, słodka i ostra papryka, do smaku, odrobina bazylii

1 puszka czerwonej fasoli w zalewie

2 pomidory, pokrojone w kostkę

1/2 opakowania sera fety

1/2 pęczka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE :

Cukinie przecinamy wzdłuż, miękki środek należy wydrążamy łyżeczką, który kroimy w kostkę. Do miski przekładamy mięso mielone,miękki środek z cukinii, poszatkowane pieczarki, cebulę, czosnek, część poszatkowanej natki, przyprawy i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Cukinie napełniamy farszem, lekko go dociskając.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy na dno fasolę z puszki wymieszaną z pokrojonymi pomidorami, doprawiamy masę do smaku solą, pieprzem i papryką.

Na fasolę układamy nadziane cukinie. Ja piekłam je w dwóch naczyniach żaroodpornych.

Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C, przez około 30-40 minut. Pod koniec pieczenia rozsypujemy na cukinie ser fetę, danie podajemy ciepłe.

Smacznego

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną