Sałatka z ogórków w sosie

Ewelina
Przetwory
29.08.2015 10:01
Sałatka z ogórków w sosie

Składniki

3 kg ogórków

400 g cebuli

1,5 łyżki soli

¾ małego keczupu

¾ małego przecieru pomidorowego

100 ml octu 10%

¾ szklanki cukru

Przepis

Ogórki umyłam, namoczyłam w zimnej wodzie, potem pokroiłam w grube plasterki. Cebulę pokroiłam w piórka. Wszystko posypałam solą. Wymieszałam i odstawiłam na 1 godzinę.

Zrobiłam sos:

W rondlu wymieszałam keczup, przecier pomidorowy, ocet i cukier. Wstawiłam na gaz na dosłownie chwilę, żeby cukier lekko się rozpuścił i wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Ogórki odcedziłam z soli i zalałam sosem. Wymieszałam i ponownie odstawiłam na godzinę.

Sałatkę przełożyłam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam około 15-20 minut.

Słoiczki dokręciłam i... gotowe.

Jeśli lubicie sałatkę z ogórków to polecam taką właśnie w słodko - kwaśnym sosie.