Składniki
3 kg ogórków
400 g cebuli
1,5 łyżki soli
¾ małego keczupu
¾ małego przecieru pomidorowego
100 ml octu 10%
¾ szklanki cukru
Przepis
Ogórki umyłam, namoczyłam w zimnej wodzie, potem pokroiłam w grube plasterki. Cebulę pokroiłam w piórka. Wszystko posypałam solą. Wymieszałam i odstawiłam na 1 godzinę.
Zrobiłam sos:
W rondlu wymieszałam keczup, przecier pomidorowy, ocet i cukier. Wstawiłam na gaz na dosłownie chwilę, żeby cukier lekko się rozpuścił i wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Ogórki odcedziłam z soli i zalałam sosem. Wymieszałam i ponownie odstawiłam na godzinę.
Sałatkę przełożyłam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam około 15-20 minut.
Słoiczki dokręciłam i... gotowe.
Jeśli lubicie sałatkę z ogórków to polecam taką właśnie w słodko - kwaśnym sosie.