Składniki
2 bataty,
4 łyżki oliwy,
1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
2 piersi z kurczaka,
kilka plasterków żółtego sera,
suszone pomidory,
kilka listków świeżej bazylii,
bułka tarta ze złocistym siemieniem lnianym Oleofarm,
1 jajko,
sól,
pieprz.
Przepis
Frytki: bataty obieramy, kroimy wzdłuż w plastry, a następnie każdy plasterek kroimy na frytki. Mieszamy je z oliwą, rozmarynem i odrobiną soli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Kotlety: pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2 minutki. Następnie układamy kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nich po plasterku sera żółtego i pokrojone suszone pomidory. Zapiekamy w piekarniku ok. 7-10 minut. Przed podaniem dekorujemy kotlety listkami świeżej bazylii.