Kotlety zapiekane z serem i frytkami z batatów

Ewelina
Obiad
25.08.2015 10:36
Kotlety zapiekane z serem i frytkami z batatów

Składniki

2 bataty,

4 łyżki oliwy,

1 łyżeczka suszonego rozmarynu,

2 piersi z kurczaka,

kilka plasterków żółtego sera,

suszone pomidory,

kilka listków świeżej bazylii,

bułka tarta ze złocistym siemieniem lnianym Oleofarm,

1 jajko,

sól,

pieprz.

Przepis

Frytki: bataty obieramy, kroimy wzdłuż w plastry, a następnie każdy plasterek kroimy na frytki. Mieszamy je z oliwą, rozmarynem i odrobiną soli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Kotlety: pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2 minutki. Następnie układamy kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nich po plasterku sera żółtego i pokrojone suszone pomidory. Zapiekamy w piekarniku ok. 7-10 minut. Przed podaniem dekorujemy kotlety listkami świeżej bazylii.