Składniki (na 8 słoiczków 500ml): 2,5 kg dużych ogórków koper wraz z baldachami 2,5 łyżki soli 2 główki czosnku korzeń chrzanu Przygotowanie: Słoiki i nakrętki wyparzamy i osuszamy. Kiedy przestanie już ona wyciekać, wycieramy słoiki, dokręcamy mocno nakrętki i wynosimy słoiki w ciemne, chłodne miejsce, np. do spiżarni (jeśli ją ktoś ma), czy ustawiamy na regale w piwnicy. Dzisiaj zapraszam po przepis na ogórki tarte kiszone, czyli ogórki na zupę ogórkową. Ponieważ w moim domu #zupa #ogórkowa to jedna z ulubionych zup, ułatwiam sobie przy niej pracę kisząc ogórki na zupę już starte. Jeśli macie ochotę na zupę z tegorocznych ogórków, to po kilku dniach od zrobienia możecie już taką zupę zaserwować. Przygotowałam już w litrowych słoikach ogórki kiszone na zimę, które wykorzystuję jako dodatek obiadowy, bądź do sałatek oraz ogórki konserwowe. Przepisy na zupy ogórkowe: zupakrem z ogórków małosolnych ogórkowa ze świeżych ogórków zabielana jogurtem Zupa ogórkowa na szybko Ogórkowa na skrzydełkach